BROSJUKHUSET

TSR VALDES TILL DET STÖRSTA BYGGNADSPROJEKTET I HUS HISTORIA | ELSITE BELYSNINGS- OCH ELEKTRIFIERINGSPLANER, PRODUKTER OCH PRAKTISKT GENOMFÖRANDE

”Teamet som specialiserat sig på elektrifiering av byggplatser har gedigen kunskap inom belysnings- och elektrifieringsbranschen. Man har uppnått ömsesidigt förtroende i tidigare projekt och personkemin fungerar bra.

Elektrifieringsteamet fokuserar på det viktigaste: hur vi uppnår kostnadsbesparingar och säkerställer bästa möjliga drift från vår byggplats i det dagliga arbetet. Jag har rekommenderat dem till andra också och kommer att fortsätta göra det.” – Matti Julin, SRV

© Suvi Suovaara

Siltasairaala Helsinki

HUS:n historian suurin rakennusprojekti
SRV toimii projektinjohtourakoitsijana
TSR | ELSITE toteuttaa projektinaikaisen valaistus- ja sähköistyssuunnittelun, kalustot sekä työmaa-aikaisen jatkuvan hallinnan paikan päällä operoivien ammattiasentajien toimesta

TSR | ELSITE ansvarade för alla specialbehov gällande belysning och elektrifiering av högsta kvalitet

Brosjukhuset är ett enormt och samhälleligt betydelsefullt projekt på nordisk nivå. För HUS är det det största och enskilt dyraste byggprojektet någonsin. Brosjukhuset består av totalt två nya sjukhus och en två våningar hög bro som förbinder dem, därav namnet.

– Båda sjukhusen byggs samtidigt och är anslutna på ena sidan till de omgivande sjukhusen. Säkerhet och tillförlitlighet är mycket avgörande i alla skeden av projektet. Vi började med offentlig upphandling för att bilda det bästa teamet med de mest kompetenta partnerna och underleverantörerna inom sitt område, betonar SRV:s byggplatschef Matti Julin.

– När man utför hjärtoperationer bakom väggen får vårt eget installationsarbete inte utgöra en risk för dem på något sätt. Allt görs med förstklassig säkerhet. Från dessa utgångspunkter övergick vi till att identifiera en lämplig belysnings- och elektrifieringspartner. Genom noggrann upphandling föll vårt val på TSR | ELSITE, förklarar Julin.

Över 70 000 m2 kommer att belysas och elektrifieras under överseende av kontinuerlig service

Belysning och elektrifiering är en viktig del av hjälpfunktionerna under byggarbetet, vars viktigaste uppgift är att möjliggöra de bästa förutsättningarna för byggarbetet. SRV:s mål var att uppnå högsta möjliga kvalitet, säkerhet och tidsbesparande lösningar.

© Suvi Suovaara

– 450 personer arbetar på byggplatsen varje dag. Det blir en dyr smäll om belysningen inte fungerar eller om det skulle uppstå ett långvarigt strömavbrott. Därför är det viktigt att vi väljer en pålitlig partner och tillförlitliga produkter. Vi ville ha det bästa på marknaden och fick det också till ett konkurrenskraftigt pris, säger Julin.

TSR | ELSITE implementerade omfattande belysnings- och elektrifieringsplaner för byggplatsen. Dessutom anställdes Timo Lamberg som chef för elarbeten. Timo har årtionden av erfarenhet av att leda utmanande projekt och hans kunskap har varit värdefull också i det här projektet. Alla nödvändiga utrustningar levererades användarklara till byggplatsen, till exempel nya MBerg®-belysningslösningar, högkvalitativa energicentraler samt kablar och andra tillbehör. Helheten har implementerats på ett energieffektivt sätt, vilket sparar underhållskostnader.

Man har även gjort nya produktinnovationer efter kundens behov

– Jag visste att kvaliteten skulle vara bra eftersom TSR | ELSITE:s produkter och tjänster också använts i projekt för Barnsjukhuset och Hotel Torni Tampere. Dessutom hade de gjort mycket kundorienterade nya innovationer till Brosjukhusets byggplats enligt våra önskemål. Vi har bland annat fått nya typer av kabelhållare och stativ för elskåp som underlättar vårt arbete, berömmer Julin. 

TSR | ELSITE-installatörerna har också tyckt att det varit trevligt att arbeta på det treåriga projektet.

20191118 HELSINKI EL-Site työmaiden valaisimia ja sähkölaitteita KUVA ©Riitta Supperi

– Vi har introducerat fjärrläsbara IoT-baserade strömmätare till objektet som kan användas för att övervaka elförbrukningen från en smarttelefon oberoende av var man befinner sig. Det här underlättar kundens vardag och projektledningen på en stor byggplats, säger Tuukka Nurmi-Aro, ledaren för installationsteamet.

– Vi implementerade belysningslösningarna med en driftspänning på 48 volt, vilket är helt ofarligt för människor. Det här ökar säkerheten och minskar riskerna. Sammantaget har det varit ett extremt intressant och lämpligt utmanande projekt, där vi kan utnyttja moderna lösningar och vårt bästa kunnande, tillägger han.

TR-mätningen av belysning och elektrifiering är kontinuerligt 98–99 %

SRV utför TR-mätningar på Brosjukhusets byggplats varje vecka, varav ett delområde är belysning och elektrifiering. Som bäst har resultatet varit hela 99,2 %. Det här området ligger ständigt i täten vid mätning.

– Det här är ett bevis på att planeringen av belysning och elektrifiering samt praktisk implementering ligger hos rätt partner. Som deras kund slipper jag och alla andra byggplatschefer många av bekymren, säger Julin.   

Kommunikationen hålls på en låg nivå i vardagen. Julin och SRV:s egen personal som ansvarar för elarbetet kommer mycket bra överens med TSR | ELSITE:s operativa förman och installatörer på arbetsplatsen.

    – Servicen är väl organiserad via bland annat WhatsApp-teamet och installationsteamet kan snabbt reagera på meddelanden. Vid behov kan jag snabbt kontakta dem och begära att uppgifter utförs, berömmer Julin.

När det inte finns några problem kan byggplatschefen fokusera på sitt eget arbete

Julin vet av egen erfarenhet att rätt val av byggplatsbelysning och elektrifiering kan leda till betydande energi- och tidsbesparingar, vilka återspeglas i projektets totala kostnad. Samtidigt ökar säkerheten på byggplatsen och arbetet går smidigare.

– Vi var mycket noga när vi valde Brosjukhusets hjälpfunktioner, med början från konkurrenskraftiga priser. TSR | ELSITE svarade heltäckande på våra behov. Jag skulle definitivt välja dem igen och jag har också rekommenderat dem till andra, säger Julin.

I vardagen är det viktigaste att man inte behöver slösa tid på hjälpfunktioner. Man måste hela tiden kunna hålla sitt fokus på själva byggarbetet.

– Jag kan inte sitta och svara i telefon hela dagarna bara för att det saknas ström på en plats och det uppstod ett elavbrott på en annan. Det är viktigt att planera och etablera byggplatsen noga från grunden så att det inte uppstår några problem. På så sätt blir hela den inledande investeringen den mest lönsamma på lång sikt. Vi har uppnått det här, tillsammans med bättre energieffektivitet än tidigare, tillsammans med ELSITE, summerar Julin.