SILTASAIRAALA

HUS:N HISTORIAN SUURIMPAAN RAKENNUSPROJEKTIIN VALITTIIN TSR | ELSITE:N VALAISTUS- JA SÄHKÖISTYSSUUNNITELMAT, TUOTTEET SEKÄ KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS

”Työmaasähköistykseen erikoistuneessa tiimissä kiteytyy valtava määrä valaistus- ja sähköistysalan vankkaa osaamista. Keskinäinen luottamus on ansaittu edellisissä projekteissa ja henkilökemiat pelaavat.

Sähköistystiimi keskittyy olennaisimpaan: miten saamme kustannussäästöjä ja varmistamme työmaamme toiminnan parhaalla mahdollisella tavalla arkisessa työssä. Olen suositellut heitä myös muille ja niin teen jatkossakin.” – Matti Julin, SRV

© Suvi Suovaara

Siltasairaala Helsinki

HUS:n historian suurin rakennusprojekti
SRV toimii projektinjohtourakoitsijana
TSR | ELSITE toteuttaa projektinaikaisen valaistus- ja sähköistyssuunnittelun, kalustot sekä työmaa-aikaisen jatkuvan hallinnan paikan päällä operoivien ammattiasentajien toimesta

TSR | ELSITE vastasi korkeimmalla laadulla kaikkiin valaistuksen ja sähköistyksen erityistarpeisiin

Siltasairaala on pohjoismaisella mittakaavalla valtava ja yhteiskunnallisesti merkittävä hanke. HUS:lle kyseessä on kaikkien aikojen suurin ja kallein yksittäinen rakennushanke. Siltasairaala käsittää kaikkiaan kaksi uutta sairaalaa sekä niitä yhdistävän kaksikerroksisen yhdyssillan, mistä kohteen nimikin tulee.

– Molemmat yhtä aikaa rakenteilla olevat sairaalat liittyvät yhdeltä sivultaan ympärillä toimiviin sairaaloihin. Turvallisuus ja toimintavarmuus ovat erittäin kriittisiä hankkeen jokaisessa vaiheessa. Lähdimme julkisella kilpailutuksella muodostamaan kaikkein parasta kokoonpanoa alansa osaavimmista kumppaneista ja alihankkijoista, SRV:n työmaapäällikkö Matti Julin painottaa.

– Kun seinän takana tehdään sydänleikkauksia, omat asennuksemme eivät saa millään tasolla olla riskialttiita. Kaikki tehdään ensiluokkaisella varmuudella. Näistä lähtökohdista lähdimme kartoittamaan sopivaa valaistus- ja sähköistyskumppania. Huolellisen kilpailutuksen kautta päädyimme TSR | ELSITE:een, Julin avaa.

Yli 70 000 m2 valaistaan ja sähköistetään jatkuvan palvelun siivittämänä

Valaistus- ja sähköistys ovat merkittävä osa työmaa-aikaisia aputoimintoja, joiden tärkein tehtävä on mahdollistaa rakentamiselle parhaat edellytykset. SRV:n tavoitteena oli saada mahdollisimman laadukkaat, turvalliset ja omaa aikaa vapauttavat ratkaisut.

© Suvi Suovaara

– Työmaalla työskentelee päivittäin 450 ihmistä. Se on kallis paukku, jos valaistus ei toimi tai tulisi pitkä sähkökatko. Siksi on tärkeää, että olemme valinneet luotettavan kumppanin ja tuotteet. Halusimme parasta mitä markkinoilla on, ja sen myös saimme kilpailukykyiseen hintaan, Julin sanoo.

TSR | ELSITE toteutti työmaalle kokonaisvaltaiset valaistus- ja sähköistyssuunnitelmat. Lisäksi sähkötöiden johtajana toimivan Timo Lambergin vuosikymmenien kokemusta haastavien projektien vetämisestä hyödynnettiin tässäkin projektissa. Työmaalle toimitettiin käyttövalmiina kaikki tarvittava, kuten uudet MBerg® -valaistusratkaisut, laadukkaat sähkökeskukset sekä kaapelit ja muut tarvikkeet. Kokonaisuus on toteutettu energiatehokkaasti, mikä säästää ylläpitokuluja.

Myös uusia tuoteinnovaatioita on tehty asiakkaan tarpeen mukaan

– Tiesin laadun hyväksi, sillä TSR | ELSITE:n tuotteita ja palveluita on käytetty myös Lastensairaalan ja Tampereen Tornihotellin projekteissa. Siltasairaalan työmaalla he ovat tehneet lisäksi todella asiakaslähtöisesti uusia innovaatioita toiveidemme mukaan. Olemme saaneet muun muassa uudenlaisia kaapelinkannattimia ja keskuksien tukia, jotka helpottavat työtämme, Julin kehuu.  

Myös TSR | ELSITE:n asentajille kolmivuotinen projekti on ollut mieluinen.

© Riitta Supperi

– Olemme tuoneet kohteeseen etäluettavat IoT-pohjaiset virtamittarit, joiden avulla sähkönkulutus on seurattavissa älypuhelimelta mistä tahansa. Tämä helpottaa asiakkaan arkea ja projektin johtamista suurella työmaalla, kertoo asennustiimin vetäjä Tuukka Nurmi-Aro.

– Valaistusratkaisut toteutimme 48-volttisella käyttöjännitteellä, joka on ihmiselle täysin vaaraton. Tämä lisää turvallisuutta ja minimoi riskejä. Kaikkiaan äärimmäisen mielenkiintoinen ja sopivasti haastava kohde, jossa pääsemme hyödyntämään moderneja ratkaisuja ja parasta osaamistamme, hän lisää.

Valaistuksen ja sähköistyksen TR-mittaus on jatkuvasti 98–99 %

SRV toteuttaa Siltasairaalan työmaalla viikoittain TR-mittauksia, jonka yksi osa-alue on valaistus- ja sähköistys. Parhaimmillaan niiden tulos on ollut jopa 99,2 %. Kyseinen osa-alue on jatkuvasti mittauksen kärkipäässä.

– Tämä kertoo itselleni siitä, että valaistus- ja sähköistyssuunnittelu sekä käytännön toteutus ovat oikean kumppanin käsissä. Heidän asiakkaanaan minulta ja muilta työmaapäälliköiltämme jää monta huolenaihetta pois, Julin sanoo.     

Yhteydenpito pidetään arjessa matalana. Julin sekä SRV:n omat sähköpuolesta vastaavat henkilöt tulevat erinomaisesti toimeen työmaalla operoivien TSR | ELSITE:n nokkamiesten kanssa.

  – Palvelu on hyvin organisoitu mm. WhatsApp-ryhmän kautta ja asennustiimi osaa reagoida nopeasti. Tarvittaessa saan heihin nopeasti yhteyden ja työpyynnöt toteutukseen, Julin kiittelee.

Kun ongelmatilanteita ei tule, työmaapäällikkö saa keskittyä luottavaisin mielin omaan työhönsä

Julin tietää kokemuksesta, että oikeilla työmaavalaistus- ja sähköistysvalinnoilla voidaan saada aikaan merkittäviä energia- ja aikasäästöjä, mikä näkyy projektin kokonaiskustannuksissa. Samalla vaikutetaan työmaa-aikaiseen turvallisuuteen ja työnteon sujuvuuteen.

– Siltasairaalan aputoimintoja valitessa olemme olleet hyvin tarkkoja aina kilpailukykyisistä kustannuksista lähtien. TSR | ELSITE vastasi kokonaisvaltaisesti tarpeisiimme. Mielelläni valitsisin heidät uudestaankin ja olen suositellut heitä myös muille, Julin kertoo.

Arjessa tärkeintä on, ettei aputoimintoihin mene turhaan aikaa. Oma fokus on saatava pidettyä koko ajan itse rakentamisessa.

– En voi olla päivittäin vastailemassa puheluihin vain siksi, ettei jossain ole virtaa tai toisaalla meni sähköt. On tärkeää suunnitella ja perustaa työmaa alusta asti niin laadukkaasti, ettei ongelmia tule. Siten koko alkuinvestointi tulee pitkässä juoksussa kaikkein kannattavimmaksi. Tämän, sekä aiempaa paremman energiatehokkuuden, olemme saavuttaneet TSR | ELSITE:n kanssa, Julin kiteyttää.