Vinokuormaa ei työmaalla kaivata

Mitä on vinokuorma?

Työmaan sähköverkon epäsymmetrinen kuormitus eli vinokuormitus tarkoittaa tilannetta, jossa kolmivaihejärjestelmässä kuormitus on jakautunut epätasaisesti vaiheiden kesken. Käytännössä siis jollain kolmesta vaiheesta menee enemmän virtaa kuin muilla.

Standardissa SFS EN 50160 määritetään, että vinokuormituksen ei tulisi ylittää ± 10 % vaihevirtojen keskiarvosta. Kun vaihevirrat pysyvät näissä rajoissa eikä vinokuorma pääse kasvamaan suureksi, toimii työmaan sähköverkko luotettavasti.

Millaisia ongelmia vinokuorma aiheuttaa?

Työmailla vinokuormasta aiheutuu usein ongelmia, jotka ilmenevät ylikuormittuneen vaiheen suojavan sulakkeen laukeamisena. Tästä johtuu mm. kolmivaiheisten laitteiden käyttökatkokset ja 1-vaiheisten pistorasialähtöjen ongelmat.

Kun vaiheet kuormitetaan tasaisesti (± 10 %) saadaan pää- ja alakeskuksista sekä koko työmaa-aikaisesta sähköverkosta optimaalinen hyöty.

Miten vinokuormaa estetään?

On tärkeää, että pääkeskus mitoitetaan jo suunnitteluvaiheessa kaapelointeineen oikein, jotta työmaa-aikaista sähköverkkoa saadaan kuormitettua tasaisesti ja sähkökatkokset jäävät minimiin. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki virtaa kuluttavat laitteet ja järjestelmät. Yllättäviä kuormia voi kertyä myös mm. deltapalkkien lämmityksestä.

TSR | ELSITE tarjoaa vinokuorman ehkäisyyn nopeita ja tehokkaista ratkaisuja:

Uusissa TSR HUB alakeskuksissa vaihemittauksella on mittarit, jotka seuraavat jokaisen kolmen vaiheen kuormitusta. Vaihekohtaiset mittarit mittavat virtaa ja jännitettä. Lisäksi mittari toimii merkkivalona, joka osoittaa, että vaiheelle tulee virtaa. Mittaus on saatavilla kaikkiin 16A-125A TSR alakeskuksiin.

Tutustu vaihemittauskeskuksiin täällä.

Pääkeskuksiin tarjoamme ratkaisuksi etäluettavaa IoT mittausta ja monitorointia. IoT mittaukseen voidaan asentaa hälytyksiä, jolloin käyttäjä saa keskukselta hälytyksen, mikäli vaihekuorma uhkaa kasvaa jollain vaiheella liian suureksi. Ota yhteyttä myyjiimme ja kerromme lisää!

TSR HUB alakeskukset vaihekohtaisella mittauksella ilmoittavat vaiheiden kuormituksen. Työmaalla tulee pitää huoli, että vaiheet eivät kuormitu epäsymmetrisesti vaan kuorma jakautuu tasaisesti kaikkien kolmen vaiheen kesken.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tai lisätietoa 👉🏼

    Laita viestiä tällä lomakkeella
    Tämä sivusto käyttää roskapostin ehkäisemiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelua, jota koskevat Googlen tietosuojakäytäntö ja palveluehdot