TYKS Majakkasairaala – työmaa-aikaisella valaistuksella yli 60 000 euron säästö

– Halusimme kumppanin, jolta saamme kaiken. Kriteerinä oli myös energiatehokkuus. TSR | ELSITE tarjosi parhaan kokonaisratkaisun.

Jouko Salonen, Hartela Oy
TYKS Majakkasairaala

2018–2021
Pääurakoitsija Hartela Oy
9 kerrosta (joista 8 käyttökerrosta)
55.702 brm2
Hyötyneliöitä 241 414 m2

Turun yliopistollisen keskussairaalan käyttöön urakoidaan merkittävä uudisrakennus kolmivuotisen projektin aikana. Uusi Majakkasairaala, työnimeltään T3-sairaala, tulee palvelemaan niin potilaita kuin tärkeitä sairaanhoidollisia tukipalveluita.

Kohde valmistuu koko ajan käytössä olevan T-sairaalan yhteyteen. Lisäksi uudisrakennus sijoittuu käytännössä junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle betonikannelle.

Erityispiirteidensä vuoksi sairaalan rakennustyömaalla työturvallisuus on ollut ensisijaisen tärkeää. Siksi hyvin suunnitellut, oikea-aikaiset ja laadukkaat työmaavalaistus- ja sähköistysratkaisut ovat avainasemassa.

– Halusimme kumppanin, jolta saamme kaiken. Kriteerinä oli myös energiatehokkuus. TSR | ELSITE tarjosi parhaan kokonaisratkaisun. Heidän valaistuksellaan säästämme pelkästään energiakuluissa kolmen vuoden aikana yli 60 000 euroa verrattuna muihin tarjottuihin led-ratkaisuihin, projektinjohdosta vastaava Hartela Oy:n rakennuspäällikkö Jouko Salonen kertoo.

Kriteerinä laadukas kokonaissuunnitelma ja perustellut hankinnat

Kun Hartela lähti kilpailuttamaan parasta työmaavalaistuksen ja sähköistyksen tarjoajaa, tavoitteena oli saada vaativaan työmaakohteeseen valmis suunnitelma.

– Turvallisuus, toimintavarmuus ja energiatehokkuus olivat tärkeitä mittareita. TSR | ELSITE:n ymmärrys työmaan tarpeista ja tiedostava kokonaissuunnitelma tulivat pitkässä juoksussa kaikkein kannattavimmaksi, Salonen sanoo.

Majakkasairaalan rakennustyömaalla työskentelee ajoittain jopa 400 henkeä. Jokainen työmaalla operoinut tietää, että kustannukset ongelmatilanteista nousevat nopeasti korkeiksi, kun kyseessä on suuri työmaa.

– Yhtäkään sähkökatkoa ei ole tullut. Saimme kokonaispaketin asennettuna ja TSR | ELSITE:n lupaukset ovat pitäneet. Meillä on oikea määrä tavaraa oikeissa paikoissa, eikä meidän tarvitse itse huolehtia valaistus- tai sähköistysasioista. Se lisää työntekijöidemme turvallisuutta ja vapauttaa työaikaa oikeisiin asioihin. Sairaala päästään ottamaan käyttöön tavoiteaikataulussa, Salonen kehuu.

1000 Worklite™ -LED-valaisinta tulevat suoraan valmistajalta

Koska kyseessä on suuri työmaa, myös kalustoa tarvitaan paljon. Projektin aikana työmaalla on hyödynnetty muun muassa energiatehokkaita led-valaisimia sekä älykkäitä sensorivalaisimia. Innovatiiviset Worklite™ -valaisimet ovat TSR | ELSITE:n omaa tuotantoa.

–  Worklite™ LED-valaisimet vievät sähköä huomattavasti vähemmän kuin perinteisillä polttimoilla varustetut valaisimet. Samalla ne ovat huoltovapaita ja kestävät kovaa työmaakäyttöä, Salonen perustelee ja jatkaa,

– Merkittävää on ollut myös se, miten paljon älykäs valaistus säästää energiaa ja työaikaamme. Valot ovat kullakin työmaa-alueella päällä vain silloin, kun niitä tarvitaan, eikä kenelläkään mene aikaa niiden sammuttamiseen tai päälle kytkemiseen.

Myös muut työmaavalaistukseen ja -sähköistykseen tarvittavat ratkaisut tulevat suoraan TSR | ELSITE:ltä – esimerkiksi muuntajat, kaapelit sekä korkealuokkaiset sähkökeskukset toimitetaan työmaalle asennettuina. TSR | ELSITE:n omat ammattilaiset ovat jatkuvasti paikalla ja huolehtivat kaikista siirroista, asennuksista ja toiminnallisuuksista työmaasuunnitelman mukaisesti.

– Todella oma-aloitteisten ja mukavien asentajien kanssa kaikki on mennyt erittäin hyvin. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Projektin aikana olemme saaneet heidän kauttaan nopeasti lisätuotteitakin, kuten lämmityskeskuksia ja puhaltimia, Salonen kiittelee.    

Suositeltava palvelu etenkin suuriin ja moniulotteisiin kohteisiin

Salonen kertoo suositelleensa TSR | ELSITE:n palveluita myös muille rakennusurakoitsijoille ja projektinjohtajille.

– Heidän osaamisensa, palvelunsa ja tuotteensa vastaavat erinomaisesti suurten ja keskisuurten työmaiden tarpeisiin. Etenkin sellaisiin kohteisiin, joissa tavaraa ja tekniikkaa sekä työmaa-aikaisia siirtoja, purkuja ja uudelleen asennuksia on paljon. Meille kannattavinta oli ostaa pitkäikäiset tuotteet suoraan itselle ja käyttää niitä taas seuraavalla työmaalla, Salonen perustelee.

– TSR | ELSITE on yksinkertaisesti luotettava kumppani. Se on kaikkein ratkaisevinta. He olivat meille ehdottomasti paras vaihtoehto, hän kiteyttää.

TSR | ELSITE vastaa kohteen:

  • valaistus- ja sähköistyssuunnitelmista
  • valaistus- ja sähköistyskalustosta: mm. työmaavalot, kaapelit, muuntajat, sähkökeskukset 
  • työmaa-aikaisen valaistus- ja sähköistyskaluston jatkuvasta hallinnasta: siirrot, asennukset, laitehallinta ja ylläpito